Geplaatst op: 26-06-2018
De Regge krijgt haar natuurlijke loop terug. In de Enterse zomp verkennen lezers van Tubantia hoe rivier en landschap veranderen.
‘We varen voor een deel over de nog gekanaliseerde Regge’ vertelt Gerdrik Bruins, adviseur bij Waterschap Vechtstromen. Op de kade en wal staan in dit gebied nog veel bomen. Die worden gekapt om ruimte te maken voor nieuwe natuurlijke oevers en een brede uitloop van de rivier. ‘Zo kunnen we bij hoog water en overstromingen veel beter het water opvangen’.
Alle zeilen zijn bijgezet om de vele belangstellenden voor de excursies een ontvangst, uitleg en vaart te kunnen aanbieden. Er is zoveel interesse voor de door het waterschap, De Twentsche Courant Tubantia en de De Enterse Zomp aangeboden excursies, dat de zomp volgende week donderdag 28 juni nog twee keer van wal steekt.
Dat het klimaat verandert is een feit. Om te voorkomen dat het Reggedal te maken krijgt met ernstige wateroverlast, hebben provincie, waterschap en gemeenten de handen ineen geslagen. Er is landbouwgrond aangekocht en een plan gemaakt voor herinrichting. Twee particulieren gaan 84 hectare grond beheren. Landschap Overijssel werkt mee. Nick Hoekman van het waterschap legt het allemaal uit, nadat de lezers bij de werf ontvangen zijn met koffie en krentewegge.
‘Jammer dat al die landbouwgrond moest verdwijnen’, reageren Jan en Cobi Stokreef uit Deldenerbroek. Boeren in de omgeving waren aanvankelijk niet enthousiast. Na de excursie is het beeld bijgesteld. ‘Gelukkig krijgen ze vervangende grond terug’. Het echtpaar Stokreef geniet van hun extra lange excursie. ‘We kwamen met de zomp vast te zitten bij het keerpunt en ook viel de motor nog even uit’, schatert Cobi.
Gerdrik Bruins van Waterschap Vechtstromen legt uit waarom rivier De Regge een andere loop en vorm krijgt. 'Bredere oevers om beter het water kunnen opvangen'.
In 2,5 uur wordt de kennis van de deelnemers op een drietal fronten flink bijgespijkerd. Het waterschap komt met achtergrondinformatie, feiten en cijfers. Omdat de Regge gaat ‘meanderen’ (slingeren door het landschap) wordt de huidige lengte van 10,5 km. opgerekt tot 11,7 km. Er komt 115 hectare nieuwe natuur, waardoor een natuurgebied van in totaal 160 hectare ontstaat.
Het nieuwe Reggedal is belangrijk voor de recreatie. Zo is er al 6,8 km. fietspad aangelegd. Het gebied is ideaal om te wandelen. Er verdwijnt weliswaar 9,7 hectare bosgebied, maar daar komt 11,9 hectare streekeigen beplanting voor terug, met nog eens 10 hectare ‘spontane’ bosachtige beplanting. ‘Hout moet, houdt moed’ is de slogan. Van omgezaagde bomen is inmiddels een nieuwe houten brug gerealiseerd. Dat verzacht de pijn.
Het is goed toeven in de zomp op het langzaam kabbelende water. ‘Dat was vroeger wel eens anders!’ vertelt schipper Braamhaar. ‘Vaak werd vanuit de textielfabrieken vervuild water geloosd. Als er in Goor blauwe of groene verf was gebruikt, dan kreeg de Regge plotseling die kleur. Die wantoestanden maken we vandaag de dag gelukkig niet meer mee’.
‘Ik heb vandaag veel opgestoken’, zegt Jan Jonker uit Hengelo. ‘Over de historie van de zompen, de bouw van die boten en de vroegere betekenis van Enter voor de handelsvaart wist ik nagenoeg niets’. Voor Annemarie Hendriks uit Nijverdal was vooral de boottocht een belevenis. ‘Wat een mooie omgeving en prachtige natuur. Waterlelies, eenden, vogels, vlinders, beekjuffers en watervlooien, je komt gewoon ogen tekort.’
Dit artikel is uit Tubantia van Dolf Ruesink 20-06-18.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.