Geplaatst op: 19-12-2018
Zoals in het landschap al duidelijk is te zien wordt de Regge van kanaal weer rivier. De bochten die er eerder waren, zien we nu weer terugkomen. Het waterschap werkt met verschillende partners samen om in het Enters Reggedal een meer natuurlijke inrichting van de Regge te krijgen. Er wordt maar liefst 115 ha nieuwe natuur gerealiseerd. Ook wordt aan de bevaarbaarheid van de Enterse Zomp (tussen de Lee en het Exoo) gedacht. Er zal meer leven komen in het landschap, verwacht wordt dat de vogelstand zal toenemen. Men zal kunnen genieten door in het gebied te wandelen, te fietsen of te varen met de zomp.
Het waterschap heeft in 2018 op verschillende manieren informatie gegeven over de voortgang van het project om de Regge weer te laten meanderen. Samen met dagblad Tubantia zijn er informatiedagen georganiseerd. Op de Waarf presenteerde men wat er voor komt kijken om te zorgen dat wij droge voeten houden. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Zoals we afgelopen zomer mee hebben gemaakt kan teveel droogte ook heel vervelend zijn. Alle basisscholen in Enter namen deel aan een lesprogramma over water en de rivier de Regge. In de themaweek van de Regge maakten kinderen een vaartocht op een zomp.
Het eerste deel van Reggedal Enter is nu klaar, er wordt nog stug doorgewerkt om alles zo te krijgen zoals men dat heeft gepland.
De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.
Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.
De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.
De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.