3 zompen op de werf

Geplaatst op: 11-04-2022

Drie zompen tegelijk op de werf in Enter, een drukte van belang.

Vlak voor het vaarseizoen echt begint wordt er door een groot aantal vrijwilligers hard gewerkt op de werf.

  1. De bouwers zijn bezig met het bouwen van de nieuwste zomp. De werkzaamheden vorderen gestaag. De basis van de zomp is zo goed als klaar. De afwerking zal nog wel enige tijd kosten.
  2. In de zomp "De Vriendschap" wordt de elektromotor weer ingebouwd. De motor kon even niet worden gebruikt, in plaats daarvan moest een buitenboordmotor worden ingezet, dat is toch net iets lastiger om mee te varen.  "De vriendschap" vaart in de buurt van de werf te Enter.
  3. "De Vechtzomp" had een onderhoudsbeurt nodig. Deze zomp, die normaal op de Vecht bij Dalfsen vaart, was weer even terug op de plaats waar hij is gebouwd. Enkele vrijwilligers uit Dalfsen zijn meegekomen.

De foto's zijn gemaakt op 11 april 2022.

  

1

De nieuwste zomp in aanbouw

 

 2

"De Vriendschap" (vaart in de buurt van de werf te Enter)

 

3

"De Vechtstroom" (vaart op de Vecht bij Dalfsen)

Laatste nieuws

VOOR MEER NIEUWS >>

Varen waar geen water is

ZOALS HET GING EN ZOALS HET GAAT

De Regge

De Regge is een regenrivier die vroeger al het water opving en als riool gebruikt werd. Nu is zij helder en zo schoon dat zelfs het ijsvogeltje weer is te zien.

Lees verder

Overtoom

Wie kent niet het woord overtoom? In de Regge passeert de zomp twee stuwen met hulp van overtomen, een lorrie waar de zomp opvaart en naar de andere kant getrokken wordt.

Lees verder

Geschiedenis

De Regge was wat nu de A1 is, dé levensader van Twente naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen. 200 jaar geleden voeren hier honderden Enterse zompen en nu weer drie.

Lees verder

De Zompen

De zomp is een eikenhouten platbodem van ± 12 meter lang met fokzeil en grootzeil. Een fantastisch zeilschip en goed bestuurbaar en zeer geschikt voor ondiep water.

Lees verder